Wil je meer bewust zijn en duurzamer leven? Makkelijke tips voor een duurzaam leven!


Het is steeds meer in de media en in het dagelijks leven terug te zien dat mensen bewuster over het milieu nadenken en kleine stapjes richting duurzaamheid willen maken. Daar worden wij heel blij van uiteraard! Want we hebben maar één aarde en daar moeten we zorgvuldig en respectvol mee omgaan. Nu delen wij graag een aantal kleine aanpassingen die je kunt maken in het dagelijks leven om je CO2-voetafdruk te minderen. En onthoud, niemand is perfect, dus ook niet perfect duurzaam. De kleine stappen de goede richting in en er bewust over nadenken maken al een enorm verschil!

vrijbuiter tips naar een duurzamer levenvrijbuiter vintage tips naar een duurzamer leven 

 

1. Kies (af en toe) voor vegetarisch en veganistisch eten

Bij sommige mensen heeft vegetarisch of veganistisch eten het stigma dat het ongezond zou zijn en je niet de juiste voedingsstoffen binnen zou krijgen. In tegendeel zitten er in natuurlijke producten de meeste voedingsstoffen! Je moet je alleen wel goed inlezen en informeren voordat je dingen niet meer gaat eten. Probeer eens een avond zonder vlees te koken en wordt er creatief mee, en als je dit al wel eens doet, probeer eens te koken zonder een enkel dierlijk product te gebruiken. Door minder vlees te eten wordt de CO2 uitstoot enorm verlaagd, zeker als meer mensen dit zouden doen. En ook hier geldt; kleine stappen maken ook verschil, als je normaal 5 dagen per week vlees eet, probeer dit te verminderen naar 3 x per week en kies voor biologisch. Op Netflix staan een aantal hele interessante documentaires over dit onderwerp. Wil je onze tips daarvoor? Stuur even een berichtje via Instagram. 

2. Zeg "nee" tegen plastic

Oh, oh oh. Dit is zo'n belangrijke! Het wordt steeds minder geaccepteerd als bedrijven (veel) gebruik maken van plastic. Dat is echt heel erg goed, want het is mega vervuilend. Verpakt je supermarkt nog wel alles in plastic? Koop herbruikbare groentezakjes en doe daar je groente en fruit in met het boodschappen doen. Kledingbedrijven die veel gebruik maken van plastic verpakkingen? Stuur ze eens een vriendelijk opgebouwd berichtje via social media, wie weet kan je er iets mee bereiken en willen ze overstappen op papier of kompostbare verpakking nadat ze meerdere keren feedback hierover hebben ontvangen van klanten. 

3. Jong geleerd, is oud gedaan

Het is eigenlijk een hele simpele, maar het zou naar onze mening toch wel meer mogen gebeuren. Leer je kinderen over het milieu, de vervuiling en de gevolgen daarvan. Zij zijn degene die met de consequenties zullen moeten leven, als er niet genoeg veranderd. Leuk is om ze mee te nemen in de natuur zoals een boswandeling en een bepaalde waardering aan ze overbrengen. Liefde voor de aarde, de natuur, de grote maar ook zeker de kleine dieren. Bewust worden is namelijk de eerste stap in een duurzamer bestaan. Jong geleerd, is oud gedaan :)

4. Koop minder

Ook zo'n grote "key" in de weg naar duurzaamheid. Ondanks dat er tegenwoordig van bijna alles een duurzame versie te vinden is (wat overigens geweldig is), blijft minderen en minimaliseren de kern. We hebben simpelweg minder nodig dan ons met koopgedrag wordt aangeleerd. Nog steeds veel bedrijven spelen in op 'wat we missen' en 'een oplossing voor een probleem' met marketing maar dit is 9 van de 10 keer niet het geval. Marketing draait grotendeels op psychologie en hoe het menselijk brein werkt. Hier wordt volledig op ingespeeld, wat jammer is want dat is een grote reden dat we zoveel kopen. Terwijl we het eigenlijk allemaal helemaal niet nodig hebben. Probeer bewust soms na te denken als je iets wilt gaan kopen. Heb ik dit nou echt nodig of doet deze reclame mij dat denken? En kies dan pas of je het daadwerkelijk gaat kopen. Dit kan zo breed zijn als servies tot kleding en van de nieuwste iPhone tot 2 voor 3 Nutella potten in de supermarkt. 

5. Douche wat korter

Om heel eerlijk te zijn, is douchen best wel een ontspan momentje voor mij. Maar het is cruciaal om bezig te zijn met waterverbruik. Probeer eens een paar minuutjes van je douchetijd af te halen, je houdt vast nog een paar fijne minuten over. Douche je al redelijk kort? Douche dan af en toe eens koud. Ook nog eens goed voor je immuunsysteem!

6. Kies voor Slow Fashion

Als je dan koopt, is het goed om vaker te kiezen voor duurzame merken. De mode industrie is de op één na vervuilendste industrie. Als je dan kleding koopt is het van belang, hierin bewuste keuzes te maken. Sowieso leuk om duurzame Slow Fashion merken te supporten zodat ze blijven bestaan, maar ook een goed alternatief van fast fashion. Om te onderzoeken of merken duurzaam te werk gaan, kan je letten op of het lokaal geproduceerd wordt, wat het bedrijf hen waarden rondom duurzaamheid zijn en welke materialen er gebruikt worden. Een fijne blog om meer over duurzame mode en merken te lezen is When Sara Smiles

7. Vintage in plaats van nieuw geproduceerd

Onze favoriet natuurlijk :) Vintage schatten in plaats van nieuw. Kledingstukken die al bestaan, een verhaal hebben en veel minder CO-2 uitstoten als ze verkocht worden, ze hebben er namelijk al een lange levensduur op zitten. Naast dat ze al lang bestaan en al met liefde gedragen zijn, is een goede bijkomst van vintage dat kleding vroeger veel beter gemaakt werd omdat de productieaantallen veel lager waren. De vintage kleding die je koopt is vaak kwalitatief gemaakt en blijft je daardoor vaak lang bij. Vintage meubels zijn trouwens ook een geweldig alternatief op de standaard Ikea achtige meubelen. Het is origineel, je verlengd de levensduur en voorkomt dat er iets nieuws wordt geproduceerd. Voor onze collecties vintage ga naar de pagina 'Curated vintage & pre-loved items'. 

8. Reis duurzamer

Reizen is magisch, maar helaas wel vervuilend. Kleine keuzes om te maken: trein in plaats van vliegtuig, vervoer delen in plaats van privé reizen, lokaal eten in plaats van bij grote ketens en gooi je afval niet op straat (doe dit thuis trouwens ook niet, dit is echt een dikke vette don't)! Bewaar het desnoods voor de dag in een zakje en doe het 's avonds bij je accommodatie in de prullenbak. Als je dan op reis gaat, is het ook belangrijk om erover na te denken hoe lang je gaat. Maak je die lange vliegreis, verblijf er dan ook meteen 4 weken en ga minder vaak op vakantie.

 

De duurzame tips op een rijtje:

1. Eet minder vlees en meer natuurlijke producten

2. Zeg "nee" tegen plastic

3. Jong geleerd, is oud gedaan

4. Koop minder

5. Douche wat korter

6. Kies voor Slow Fashion

7. Vintage in plaats van nieuw geproduceerd

8. Reis duurzamer. 

 

Natuurlijk is er zoveel meer te doen om duurzamere stapjes te maken in je dagelijkse leven, maar je moet ergens beginnen! Heb jij nog specifieke dingen die je doet om duurzamer te leven? Deel het met ons, we horen het heel graag.

 

Liefs,

Vrijbuiter Vintage

P.s. de print van de voorpagina van deze blog (Zwitsers meer met boten geschoten op een analoge camera) is een print die te koop is in onze shop. Kijk even onder het kopje 'Prints by Lily'!